Pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietanowym zapiekane z żółtym serem
Składniki
- pół kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- szczypta oregano
- 1 jajo
- szczypta papryki słodkiej
- 1 łyżka oleju
- 4 dojrzałe pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki słodkiej śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki mąki
- szczypta cukru
- żółty ser
Instrukcje
Pulpety: Mięso mieszamy z jajem, otrębami, pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem wyciśniętym przez praskę oraz z przyprawami. Doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy ok 3 łyżki wody. Wyrabiamy ok 3 minuty i formujemy małe kulki. Na patelni rozgrzewamy olej, pulpety obtaczamy w mące i smażymy krótko z każdej strony. Przekładamy pulpety do naczynia żaroodpornego.
Sos: Pomidory kroimy w kostkę, smażymy chwilę na patelni, aż zrobi się pulpa, dodajemy koncentrat, sól i pieprz. Pomidory wcześniej można sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Po około 5 minutach dodajemy słodką śmietankę. Można dodać cukier jeśli sos jest dla nas zbyt mocno kwaśny. Powstałym sosem zalewamy pulpeciki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10/15 min. 5 minut przed wyciągnięciem posypujemy startym żółtym serem. Można podawać z upieczoną bagietką, makaronem lub ziemniakami. Smacznego! 🙂