Rogaliki drożdżowe z serem i suszoną żurawiną
Drożdżowe rogaliki, bardzo puszyste i mięciutkie nadziewane serem i suszoną żurawiną. Jeszcze ciepłe smakują i pachną jak z najlepszej cukierni. Polecam jako drugie śniadanie lub podwieczorek dla małych i dużych łasuchów 🙂
Składniki
- Ciasto drożdżowe (ok. 30 szt ):
- 570 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 300 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 70 g roztopionego, zimnego masła
- 2 jajka
- Nadzienie:
- 300 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 duże jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- Lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 2 krople aromatu śmietankowego
Instrukcje
Do szklanki wlać połowę mleka, dodać rozkruszone drożdże oraz łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Resztę mąki przesiać do miski, dodać sól, cukier, jaja i mleko oraz zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką haka, pod koniec dodać roztopione masło i wyrabiać przez kilka minut. Ciasto ma być delikatne i dość luźne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Ser rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, cukrem i żurawiną.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na okrągły placek, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić nożem jak pizzę na trójkąty. Na każdy kawałek kłaść łyżeczkę sera i zwijać wzdłuż zaczynając od podstawy trójkąta, kończąc tak, aby końcówka znajdowała się pod spodem i zawijając końce formując rogalika. Gotowe rogaliki przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, żeby urosły.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Włożyć rogaliki i piec przez ok. 10-15 minut, aż będą rumiane.
Cukier puder utrzeć z wodą i olejkiem na gładką polewę i smarować pędzelkiem jeszcze ciepłe lub oprószyć cukrem pudrem.