Roladki z kurczaka faszerowane masłem i porą
Składniki
- Roladki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki masła
- 1 por, biała część
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- sól i pieprz
- Surówka z młodej kapusty:
- pół główki młodej kapusty
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Instrukcje
Piersi z kurczaka umyć, każdą rozciąć na pół i rozbić tłuczkiem. Natrzeć z każdej strony sola i pieprzem. Por pokroić w kostkę lub półplasterki, wymieszać z masłem i doprawić solą i pieprzem. Na mięsie rozsmarować masło z porą, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką.
W misce rozbełtać jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Piersi maczać w jajku a następnie w bułce tartej i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z każdej strony. Usmażone piersi włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10 minut, aby doszły w środku.
Surówka:
Młodą kapustę poszatkować drobno, wrzucić do miski. Dodać startą marchew, jabłko i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać sól, pieprz i olej i dokładnie wymieszać.
Roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką z kapusty.
Ja bym jeszcze zmieszała z dwoma łyżeczkami chrzanu Krakusa i byłoby idealnie 🙂
Ciekawy pomysł 🙂 na pewno wypróbuję 🙂