Roszponka z mango, awokado i krewetkami
Składniki
- 2 garście sałaty roszponki
- 1 awokado
- ok. 16 krewetek tygrysich
- 1 mango
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- kilka łyżek oliwy
- Dressing:
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka skórki z limonki
- 2 listki świeżej melisy
- 2 listki świeżej mięty
- pistacje do posypania
Instrukcje
Krewetki umyć, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę razem z obranym i pokrojonym ząbkiem czosnku. Smażyć po kilka minut z każdej strony.
Składniki na dressing wymieszać, dodać pokrojone listki melisy i mięty.
Na talerzach rozłożyć roszponkę, na niej pokrojone w kostkę mango, kawałki awokado i szalotki, na wierzchu położyć krewetki, całość polać gotowym dressingiem i posypać pistacjami. Podawać z grzanką. Smacznego!