Sałatka z grillowanym camembertem, cukinią i żurawiną
Pyszna sałatka na ciepło z grillowanym serem camembert, cukinią i podsmażoną, suszoną żurawiną.
Składniki
- 1 cukinia
- 2 garście sałaty roszponki
- 2 camemberty okrągłe
- garść suszonej żurawiny
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- pół łyżeczki miodu
Instrukcje
Cukinię umyć, pokroić w cieniutkie paseczki obieraczką do warzyw lub nożykiem. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i ułożyć paski cukinii. Grillować z każdej strony, posypując solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie na patelni położyć sery i również z każdej strony grillować, dodając pod koniec suszoną żurawinę.
Oliwę wymieszać z octem i miodem.
Na talerze rozłożyć umytą i osuszoną sałatę, na niej poukładać cukinię a obok położyć kawałek sera. Całość posypać żurawiną. Oliwę wymieszać z octem i miodem i polać sałatkę. Podawać od razu z grzanką z chleba tostowego lub bagietki.