Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem
Składniki
- 2 kawałki świeżego tuńczyka
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 100 g ugotowanej fasolki szparagowej
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki kaparów
- ok. 10 czarnych oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- Sos:
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
Instrukcje
Świeżego tuńczyka umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Grilować na patelni z każdej strony 2-3 minuty, tak aby mięso w środku było lekko różowe.
Na talerze rozłożyć porwaną sałatę, fasolkę szparagową, pokrojoną czerwoną cebulę, oliwki i jajka. Na środek położyć kawałek tuńczyka.
Ząbek czosnku drobno pokroić, dodać oliwę, musztardę, ocet i miód lub syrop i wymieszać. Sosem polać sałatkę i posypać kaparami.
Wygląda przepięknie i tak wiosennie! 🙂