Sernik czekoladowy z musem mandarynkowo-pomarańczowym
Mocno czekoladowy sernik, na kruchym spodzie z dodatkiem migdałów i czekolady, wykończony lekkim musem mandarynkowo - pomarańczowym. Idealny na Boże Narodzenie i od święta!
Składniki
- Spód:
- 170 g mąki
- 20 g kakao
- 60 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 75 g cukru pudru
- szczypta soli
- 125 g masła
- Masa serowa:
- 210 g czekolady deserowej
- 430 g sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego, ewentualnie serka kanapkowego typu Philadelfia
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru wanliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g śmietany 30%
- Mus mandarynkowo-pomarańczowy
- 100 ml soku z mandarynek
- 40 g cukru
- 400 g śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- szczypta kardamonu
- skórka z 1 pomarańczy
Instrukcje
Wszystkie składniki na spód wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nią formę o wymiarze 26 cm, spód i boki formy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, żeby lekko ostygła. Ser, cukier, żółtka i cukier waniliowy wymieszać, dodać śmietanę oraz czekoladę. Masę wylać na spód i piec w 120 stopniach przez 55 minut. Po upieczeniu schłodzić.
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, żeby napęczniała. Sok, cukier i kardamon i skórkę z pomarańczy wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wkładając dosłownie na 2-3 sekundy, żeby się tylko rozpuściła. Lekko ostudzić i dodać do soku. 2 łyżki ubitej śmietany dodać do soku, wymieszać i wlać powoli do śmietany, cały czas delikatnie mieszając. Masę wylać na sernik, wyrównać i włożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować startą, gorzką czekoladą oraz skórką z pomarańczy.