Sernik Złota Rosa
Składniki
- Ciasto kruche:
- 220 g mąki
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- Masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku
- 6-7 jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 budynie śmietankowe
- sok z 1 cytryny
- 1 cukier wanilinowy
- Beza z rosą:
- 3 białka
- pół szklanki cukru
Instrukcje
Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę i wylepić nią spód blachy. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać oliwę a następnie stopniowo dodawać ser i cały czas ubijając, wsypać 2 proszki budyniowe, wlać mleko i sok z cytryny.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej. Wylać masę na upieczony spód i piec 45 minut w 180 stopniach.
Beza z rosą: Pozostałe białka ubić na sztywno, wsypać cukier i tylko chwilę miksować do połączenia się składników. Na upieczony sernik wyłożyć białka i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu wstawić ciasto w chłodne miejsce.
Najlepszy przepis na sernik! Jest delikatny i puszysty, łatwo się robi, polecam!
Pycha!!! Zrobiłem na świeta i cała rodzina się zjadała!