Sushi
Składniki
- 250 g ryżu
- 5-6 płatów nori
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- dodatki: surowy lub wędzony łosoś w plastrach, paluszki krabowe, awokado, ogórek, czerwona papryka, sałata
- wasabi
- marynowany imbir
- sos sojowy
- sezam do posypania
Instrukcje
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. W małym garnku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól i mieszać, aż się wszystko rozpuści. Wlać do ryżu i dokładnie wymieszać.
Dodatki do sushi pokroić na cienkie słupki. Naszykować miseczkę z ciepłą wodą oraz matę bambusową do zwijania sushi.
Na macie położyć nori, rozłożyć równomiernie około 2-3 łyżki ryżu, zostawiając przy końcu 1 cm wolny. Ułożyć ulubione składniki na początku nori, np. łososia, ogórka, awokado. Można posmarować białym serkiem kanapkowym lub pastą wasabi i zwijać ciasno w rulon, posiłkując się matą bambusową. Pokroić na równe części. Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i pastą wasabi.
Żeby uzyskać ura-maki, wystarczy na nori ułożyć ryż tak jak powyżej a następnie odwrócić na drugą stronę, tak aby ryż dotykał maty bambusowej. Składniki wówczas umieszczamy na nori, zwijamy w rulon i kroimy na kawałki. Ura-maki posypujemy sezamem.
ja bardzo lubię sushi, ale jakoś nigdy nie odważyłam się go sama przygotować. Co roku z mężem zamawiamy sobie je na rocznicę ślubu. Zawsze nam bardzo smakują. Niedługo zbliża się nasza kolejna rocznica. Może zaskoczę mojego męża i sama przygotuje zgodnie z Twoim przepisem. Mam nadzieję, że uda mi się je odwzorować 🙂
Wydaje się trudne, ale takie nie jest i tak naprawdę jak już raz zrobisz to więcej nie zamówisz 🙂 Pozdrawiam 🙂
Sushi super jedzenie