Tarta z gruszkami
Składniki
- Spód ciasta:
- szklanka mąki (200g)
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 110 g zimnego masła
- 1,5 łyzki wody
- Wierzch:
- 4-5 gruszek
- sok z połowy cytryny
- 2 jaja
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Instrukcje
Mąkę, cukier i sól przesypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy żółtko, wodę oraz posiekane masło i szybciutko zagniatamy. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i wylepiamy równomiernie ciastem, a następnie nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut, aby się lekko zarumienił.
Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Jaja, mąkę, jogurt i cukry mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na podpieczony spód układamy kawałki gruszek, a na wierzch wykładamy masę jogurtową. Wkładamy ponownie do piekarnika na około pół godziny. Tartę można podawać jeszcze ciepłą z kulką lodów waniliowych. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!