Tarta z kurczakiem, brokułem, marchewką i serem mozzarella
Składniki
- Ciasto kruche:
- szklanka mąki (200 g)
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 1,5 piersi z kurczaka
- pół brokuła
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kulka mozarelli
- 2 jajka
- 200 ml słodkiej śmietany 30% lub 18%
- 2 łyżki serka typu Almette lub Philadelfia
- szczypta gałki muszkatołowej
- zioła prowansalskie: oregano, tymianek, bazylia
- szczypta papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżki cukru
- łyżka oliwy
Instrukcje
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażarki.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki kurczaka, pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Doprawiamy słodką papryką, ziołami, solą i pieprzem.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i cukrem i wrzucamy różyczki brokuła oraz marchew pokrojoną w kostkę. Gotujemy ok. 2 minuty.
Formę do tarty wylepiamy ciastem i zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut.
Jaja, śmietankę oraz serek miksujemy do połączenia się składników a następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Na podpieczone ciasto wykładamy mięso, brokuła i marchew. Zalewamy całość śmietaną i wkładamy do piekarnika na 30 minut. 15 minut przed końcem układamy na tarcie kawałki sera mozzarella, aby ser się rozpuścił. Tartę podajemy na ciepło z sałatką z rukoli.
Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna tarta. Polecam wszystkim!