Tarta z truskawkami, mascarpone i galaretką
Hit sezonu letniego! Najlepsza tarta na kruchym spodzie z delikatnym kremem, soczystymi truskawkami oraz galaretką. Szybka i prosta w wykonaniu, polecam!
Składniki
- Ciasto kruche:
- 1 czubata szklanka mąki
- 1 żółtko
- 150 g masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- Krem:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- ekstrakt waniliowy
- truskawki do dekoracji
- 1 galaretka truskawkowa
Instrukcje
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść, rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do formy na tartę (średnica 29 cm), wykleić boki i włożyć do lodówki a najlepiej do zamrażarki na pół godziny. Zimne ciasto włożyć do piekarnia rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 10-15 minut, aż się zarumieni.
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Mascarpone ubić ze śmietaną, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym i rozsmarować na kruchym spodzie. Poukładać przepołowione truskawki. Lekko tężejącą galaretkę wylać równomiernie na truskawki. Tartę włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.