Tofu zmieniające życie
Składniki
- 2 kostki tofu
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- olej do smażenia
- Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 cm startego imbiru
- zielona część dymki
- łyżka sezamu
- 1/2 szklanki wody
Instrukcje
Tofu porządnie odcisnąć z nadmiaru wody. Pokroić w cienkie plastry i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Każdy plaster obtoczyć w mące i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć z każdej strony na rumiano. Odłożyć na ręcznik papierowy.
- Sos:
Składniki na sos wymieszać ze sobą. Wlać na rozgrzaną patelnię i doprowadzić do wrzenie. Ściągnąć z ognia i wrzucić do gorącego sosu kawałki tofu. Wymieszać i od razu podawać, np. z ryżem.