Tort kawowy
Składniki
- Biszkopt:
- 5 jaj
- pół szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml słodkiej śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
- Pozostałe:
- Pół słoika dżemu malinowego lub z owoców leśnych
- 3/4 szklanki zaparzonej kawy
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Instrukcje
Dół formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodając w 3 partiach cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując. Mąkę z kakao i kawą przesiać i dodawać do masy jajecznej, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto wlać do formy i piec 35 minut. Po upieczeniu, wystudzić, wyjąć z formy i przeciąć na 4 krążki.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i mascarpone na sztywno, następne dodać rozpuszczoną kawę i wymieszać. Pierwszy krążek nasączyć zaparzoną kawą, posmarować połową dżemu i 1/4 kremu. Czynność powtórzyć z drugim krążkiem. Trzeci blat tylko nasączyć i posmarować kremem. Położyć ostatni krążek i posmarować kremem wierzch i boki. Pozostałą śmietankę ubić z łyżką cukru pudru i udekorować tort. Wstawić do lodówki i zostawić na kilka godzin.