Tort śmietankowo-malinowy z galaretką
Składniki
- 1 gotowy biszkopt
- 1 galaretka malinowa
- 750 g serka mascarpone
- 800 ml słodkiej śmietany 30% bardzo dobrze schłodzonej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- pół kg malin (mogą być mrożone)
- Nasączenie:
- sok z malin
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Instrukcje
Biszkopt z tego przepisu (klik).
Galaretkę rozpuszczamy w bardzo szerokim naczyniu w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Powinna mieć ok 1 cm wysokości.
Maliny podgrzewamy w rondelku, dodajemy łyżkę cukru i gotujemy chwilę, aż lekko się rozlecą. Powstały sok przelewamy do szklanki, dolewamy do pełna wody i dodajemy sok z połowy cytryny oraz łyżkę cukru.
Serek mascarpone lekko podbijamy, dodajemy wystudzone maliny i dokładnie mieszamy. Bitą śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodajemy powoli do masy serowej z malinami i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 części.
Biszkopt (przepis) dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat nasączamy i smarujemy 1 częścią kremu, kładziemy 2 blat, czynność powtarzamy. 3 blat ciasta nasączamy minimalnie, smarujemy 3 częścią kremu. Ostatnią częścią kremu smarujemy boki i ewentualnie dekorujemy. Stężoną galaretkę kroimy w małą kostkę i układamy na wierzchu tortu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy.