Tortilla z mango, kurczakiem i awokado
Tortille z kurczakiem, mango i awokado z lekką nutką curry i sosem czosnkowym. Szybki obiad lub kolacja dla dwojga lub jako przystawka na imprezę. Polecam!
Składniki
- 4 placki tortilli
- 1 pierść z kurczaka
- łyżeczka kurkumy
- szczypra przyprawy curry
- 1 awokado
- 1 mango
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 1 czerwona papryka
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
- Sos czosnkowy:
- pół szklanki jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Instrukcje
Pierś z kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w paseczki. Przyprawić solą, pieprzem, curry i kurkumą, odstawić na 15 minut.
Awokado i mango obrać, pokroić w paski. Paprykę umyć i pokroić w cieniutkie paseczki.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i cytryną, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć piersi z każdej strony na złoto.
Placki tortilli podgrzać w mikrofali lub na suchej patelni, smarować łyżką sosu, kłaść liście sałaty rzymskiej, paski kurczaka, mango, awokado i papryki i zwijać ściśle w rulon. Podawać od razu na ciepło.