Tosty z jajkiem i boczkiem
Składniki
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 jaja
- ząbek czosnku opcjonalnie
- 4 plastry wędzonego boczku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść sałaty roszponki lub rukoli
- oliwa z oliwek
- ocet winny biały
Instrukcje
Kromki chleba tostowego opiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Obieramy czosnek i smarujemy nim każdą kromkę. Opieczony chleb jest chrupiący i czosnek fajnie się ściera, zostawiając aromat. W każdej kromce robimy kieliszkiem dziurę, układamy na patelni z rozgrzaną oliwą i wbijamy do każdej jajko. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy z każdej strony. Na drugiej patelni układamy plastry boczku i smażymy aż boczek będzie chrupiący. Tosty podajemy z boczkiem oraz z sałatą i pomidorkami skropionymi oliwą i octem winnym