Truskawkowa chmurka
Pyszne, delikatne ciasto z truskawkami zatopionymi w galaretce połączone z aksamitnym kremem waniliowym i chrupiącą bezą. Bardzo efektowne, na specjalne okazje lub na co dzień 😉 Zasmakuje każdemu i zawsze robi furorę 🙂
Przepis inspirowany ciastem ze strony mojewypieki.com z lekkimi zmianami.
Składniki
- 4 żółtka
- Spód:
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Masa owocowa:
- 3 galaretki truskawkowe
- 600 g truskawek
- 3,5 szklanki goracej wody
- Krem waniliowy:
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpne
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego lub ziarna z 1 laski wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- Beza:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Instrukcje
Spód:
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykleić blachę, rozmiar 35x26. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez ok. 15 minut, aż będzie zarumienione.
Masa owocowa:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w mniejsze kawałeczki. Pokrojone truskawki dodać do galaretek i wymieszać. Włożyć do lodówki, żeby lekko stężały.
Krem waniliowy:
Bardzo mocno schłodzone śmietanki i serek mascarpone wrzucić do miski, dodać cukier, wanilię i sok z cytryny i zmiksować na gęstą masę.
Beza:
Białka zmiksować na sztywno, pod koniec dodając po 1 łyżce cukier. Jak już piana będzie lśniąca i gęsta dodać mąkę ziemniaczana, zmiksować. Na papierze odrysować spód blachy, wyłożyć bezę równomiernie i posypać płatkami migdałów. Piec w rozgrzanym piekarniku w 120 °C przez ok. 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć. Bezę zostawić w piekarniku, aż do wystudzenia.
Wykończenie:
Na kruche ciasto wyłożyć gęstniejącą galaretkę, schłodzić w lodówce. Następnie na galaretce rozsmarować krem a na krem wyłożyć wystudzoną bezę. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
ależ pyszne ciasto
Zgadzam się 🙂
Dzień dobry, na jaką blachę jest to przepis?
Rozmiar foremki 35 x 26 cm. Pozdrawiam ?