Zupa grzybowa
Składniki
- 2 szklanki suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 200 ml słodkiej śmietany 30% lub 18%
- sól i pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- makaron do podania
Instrukcje
Suszone grzyby opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, następnie zalać 2 litrami wody i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia w garnku podgrzać oliwę, wrzucić pokrojone w kostkę warzywa i podsmażyć. Do garnka wlać wodę, w której moczyły się grzyby, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Grzyby pokroić w drobną kosteczkę i dorzucić do zupy. Gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmniejszyć ogień i wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Podawać z ugotowanym makaronem.
Wielkie dzięki za super przepis !