Zupa krem z dyni
Składniki
- 1 dynia Hokkaido
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki białego serka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki słodkiej smietany
Instrukcje
Dynię przekrajamy na pół, wydrążamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę oraz czosnek, chwilę smażymy, dodajemy curry. Jak już cebula się zeszkli dodajemy kawałki dyni oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie całość zalewamy wodą tak aby warzywa były zakryte lekko ponad połowę ich wysokości. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ok 7 min po czym ściągamy z ognia i blenderujemy. Dodajemy puszkę mleka kokosowego, serek, sól i pieprz do smaku oraz całość jeszcze raz blenderujemy. Podajemy z grzankami i kleksem słodkiej śmietanki.