Zupa krem z kalafiora i szparagów
Składniki
- pęczek szparagów
- pół kalafiora
- 3 ziemniaki
- pół pora (biała część)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- łyżka białego serka śniadaniowego lub 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Szparagi umyć, usunąć stwardniałe końce i obrać. Pokroić na 2 cm kawałki. Kalafior umyć i rozdrobnić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pora pokroić w talarki. W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić warzywa i smażyć kilka minut na małym ogniu. Dolać 1 litr bulionu lub wody, przykryć i gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać serek lub słodką śmietankę i zblendować blenderem na gładki mus. Przetrzeć przez sito do drugiego garnka, aby powstał gładki i aksamitny krem, doprawić solą i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami.