Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów
Składniki
- 1 mała dynia hokkaido
- 500 g pomidorów
- 1 cebula`
- 3 ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- kilka łyżek śmietany do zup 18%
- szczypta słodkiej papryki
- oliwa z oliwek
Instrukcje
Dynię umyć, wydrążyć z pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na blasze, obok poukładać pomidory, kawałki cebuli i ząbki czosnku. Polać oliwą i posolić. Piec w temperaturze 180°C około 30 minut, aż dynia będzie miękka. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, uprzednio ściągając skórkę i usuwając szypułki z pomidorów. Ząbki czosnku wycisnąć z łupinek. Dodać słodką paprykę i całość zmiksować, dolewając przegotowanej wody, tak aby uzyskać gęsty krem. Doprawić solą, pieprzem oraz śmietanką. Zupę podawać skropioną oliwą z oliwek, ze szczyptą papryki i kleksem śmietany.