Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 0,5 kg pomidorów lub 1 duża puszka pomidorów pelati
- włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- po pół łyżeczki: papryki słodkiej, papryki ostrej i oregano
- sól i pieprz
Instrukcje
W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, nastepnie wrzucić obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa, przeciśniety przez praskę czosnek oraz przyprawy. Po kilku minutach dodać soczewicę i wlać ok. 2 szklanki wody. Zagotować i dodać pomidory z puszki lub świeże pomidory uprzednio sparzone, obrane i pokrojone w kostkę. Gotować ok. 20 minut. Podawać z pieczywem.