Gulasz z kiełbasą, młodą marchewką i cukinią
Składniki
- 250 g wędzonej kiełbasy
- biała część pora
- 5 młodych marchewek
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml słodkiej śmietany 30% lub takiej do zup i sosów
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- pół pęczka pietruszki
- pół pęczka koperku
- łyżka oliwy
Instrukcje
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną kiełbasę, dodać pokrojony por oraz marchewkę i chwilę dusić pod przykryciem. Cukinię, paprykę i pomidory umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć ok. 10 minut, następnie dolać pół szklanki wody i dusić przez kolejne 10 minut. Jak już warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy i słodką śmietankę, przyprawić solą, pieprzem i papryką, dusić jeszcze 5 min. Pod koniec dodać natkę pietruszki i koperek. Podawać od razu z pieczywem. Smacznego!