Makaron z kurczakiem, szparagami i szpinakiem
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- pęczek zielonych szparagów
- spora garść świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnu
- 150 ml słodkiej śmetany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta słodkiej papryki
- sól i pieprz
- tarty parmezan
- 600 g makaronu
Instrukcje
Szparagi umyć, usunąć stwardniałe końcówki i pokroić na kawałki szerokości ok. 2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone szparagi, zostawiając tylko główki. Piersi umyć, pokroić w kostkę i dodać do szparagów. Wsypać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku i dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia dorzucić główki szparagów i szpinak oraz wlać śmietankę. Makaron ugotować al dente. Wymieszać z sosem. Podawać posypany parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
nie mam rurek, jak zrobię z kolankmi mam nadzieję, że nie zniszczę aranżacji
Myślę, że z kolankami będzie też ładnie wyglądać 🙂