Hummus z pieczoną papryką
Hummus z dodatkiem pieczonej papryki smakuje równie wspaniale jak ten oryginalny. Z chrupiącą grzanką, świeżym pieczywem lub jako dodatek do świeżych warzyw! Naprawdę polecam!
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 papryki czerwone i 1 żółta
- 2 ząbki czosnku
- 4 duże łyżki pasty tahini
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje
Papryki umyć, rozłożyć na blachę, skropić oliwą i upiec w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Ostudzone papryki obrać ze skórki.
Ciecierzycę odsączyć, wsypać do naczynia blendera, dodać czosnek, oliwę, pastę tahini, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Całość miksować, dolewając zimnej wody do otrzymania odpowiedniej dla nas konsystencji. Przełożyć do miseczek, polać oliwą, posypać sezamem, czerwoną papryką lub czarnuszką i kawałkami żółtej, upieczonej papryki.
Na zdjęciu Hummus również w wersji oryginalnej (link do przepisu).