Lasagne ze szpinakiem
Składniki
- 12 płatów makaronu do lasagne
- 500 g świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotta lub feta lub innego śmietankowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- sól i świeżo zmielony pieprz
- Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 400 ml mleka
- 3 łyżki mąki
- Przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
- kilka łyżek oliwy
- ser starty mozzarella do posypania
- pomidorki koktajlowe
Instrukcje
W dużym garnku zagotować wodę z oliwą, wrzucić płaty i gotować 2 minuty. Delikatnie odcedzić i wyciągnąć, uważając, aby się nie porwały lub posklejały.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek. Szpinak, umyć, pokroić i wrzucić na patelnię razem ze śmietanką. Chwilkę poddusić, aż szpinak zwiędnie. Odstawić z ognia. Jak lekko ostygnie dodać ser, wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem.
W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i chwilkę gotować na małym ogniu. Po chwili powoli wlać mleko energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne posmarować cieniutko sosem beszamelowym. Następnie układać płaty makaronu, smarując je masą szpinakową. Ostatnią warstwę makaronu posmarować sosem beszamelowym. Naczynie włożyć do piekarnika i piec przez 40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem wyjąć i posypać startym serem. Lasagne podawać z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.