Gofry
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru-można pominąć
- szczypta soli
- Dodatki: maliny, borówki, cukier puder
Instrukcje
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać żółtka, mleko oraz cukry. Zmiksować. Do masy dodać ubite białka i delikatnie wmieszać je szpatułką.
Rozgrzać gofrownicę. Wlewać ciasto na gofrownicę i piec kilka minut w zależności od mocy gofrownicy. Upieczone gofry podawać z ulubionymi owocami i cukrem pudrem lub dżemem.