Burgery z łososia ze szpinakiem i sosem czosnkowym
Składniki
- 300 g łososia
- 200 g szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 3 bułki pełnoziarniste lub do burgerów
- kilka plasterków ogórka i cebuli
- garść rukoli
- Sos czosnkowy:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Łososia drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak, dusić kilka minut, aż szpinak zwiędnie, następnie wystudzić i dodać do łososia. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i łyżkę bułki tartej. Uformować 3 płaskie, okrągłe kotlety. Smażyć na patelni grillowej z każdej strony.
Sos czosnkowy: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać.
Bułki przekroić na pół, podpiec w piekarniku. Każdą połówkę posmarować sosem, wyłożyć liście rukoli, szpinaku, kotleta, plasterki ogórka, cebuli oraz sos. Przykryć drugą połówką bułki.
Ale pycha, chyba wkrótce będzie to w naszej karcie