Tarta kawowa
Tarta bez pieczenia na spodzie z oreo z kremem kawowym, podkręconym białą i mleczną czekoladą, wykończona bitą śmietaną. Coś dla prawdziwych fanów kawy z czekoladą 😉 Wykonanie tarty rozkładamy na 2 dni, ponieważ śmietanka przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona, a wcześniej podgrzewamy w niej prawdziwe ziarna kawy. Do wykonania kremu, jak i dekoracji, użyłam niemielonych ziaren kawy zakupionych na stronie Coffeedesk. Polecam!
Składniki
- Spód:
- 150 g ciastek Oreo
- 70 g rozpuszczonego masła
- Krem kawowy:
- 300 ml śmietany 30%
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 łyżka całych ziaren kawy
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250 g mascarpone
- Krem śmietankowy:
- 200 ml śmietany 30%
- 125 mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Instrukcje
Śmietanę wlać do garnuszka, podgrzewać na małym ogniu, dodać obie kawy oraz połamane czekolady. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić z ognia, wystudzić i przelać przez sitko do miseczki. Włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze na piasek, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Formę na tartę o wymiarach 25 cm wykleić ciasteczkami, wyrównać. Włożyć do lodówki na 15 minut. W tym czasie wyjąć z lodówki miseczkę ze śmietaną, dodać mascarpone i zmiksować na gęsty krem. Krem rozsmarować równo na spodzie.
Pozostałą śmietanę i mascarpone zmiksować, dodając cukier puder. Krem przełożyć do rękawa i ozdobić ciasto rozetkami. Udekorować całymi ziarnami kawy i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.