Łosoś z puree i sałatą
Składniki
- 2 kawałki łososia
- sok z połowy cytryny
- garść natki pietruszki
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- Puree ziemniaczane
- około 6 ziemniaków
- pół szkanki mleka
- Sałata
- Sałata strzępiasta
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 awokado
- Dressing
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyzki soku z cytryny lub octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Łososia nacieramy sokiem z cytryny i opruszamy solą i pieprzem oraz pietruszką. Na łyżce oliwy smażymy łososia kilka minut z każdej strony, aż będzie lekko zarumieniony.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy mleko i ubijamy tłuczkiem.
Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojonego pomidora i awokado.
Składniki na dressing mieszamy ze sobą. Dodajemy do sałaty.
Serwujemy posypane pietruszką i świeżo mielonym pieprzem.