Pierogi z kapustą i pieczarkami
Składniki
- Ciasto na pierogi:
- pół kg mąki
- 300 ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- Farsz:
- 500 g pieczarek
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą wodę. Odstawiamy na około 15 minut, aż woda lekko wystygnie i wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto.
Kapustę przepłukujemy wodą, siekamy drobno i wrzucamy do garnka. Dodajemy ok. 2 szklanki wody i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Pieczarki i cebulę kroimy bardzo drobno i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Pod koniec solimy i pieprzymy. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy ją do pieczarek i smażymy całość około 10 minut, żeby smaki się przegryzły. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na dwie części. Posypujemy mąką stolnicę i wałkujemy cienko ciasto na grubość ok. 2mm. Szklanką wykrawamy kółka, na środek małą łyżeczką kładziemy farsz, składamy na pół i sklejamy boki. Czynność powtarzamy, aż skończy się farsz i ciasto.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i wrzucamy partiami nasze pierogi, po około 10-12 sztuk w zależności od ich wielkości. Gotujemy od wypłynięcia na powierzchnię jeszcze 2 minuty. Podajemy z podsmażoną cebulką i kubkiem czerwonego barszczu.