Bigos wegański
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 20 g suszonych grzybów
- 20 suszonych śliwek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki tymianku
- 4 owoce jałowca
- 4 goździki
- 1 jabłko
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju
- łyżka cukru
Instrukcje
Suszone grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić.
Kapustę wypłukać w wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna, poszatkować i wrzucić do dużego garnka. Zalać wodą, dodać przyprawy i gotować przez 20 minut. Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce, śliwki pokroić w paski, grzyby odcedzić zachowując wodę z moczenia i również pokroić. Wszystko wrzucić do garnka razem z wodą z grzybów. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć i dodać do kapusty. Na koniec dodać koncentrat i przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Gotować około godzinę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając wodę. Bigos najlepszy jest następnego dnia jak wszystkie smaki się przegryzą. Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami.