
Grillowany stek z tuńczyka z młodą marchewką i papryką
Składniki
- 2 kawałki tuńczyka
- pół cytryny
- pęczek młodej marchewki
- 2 papryki, czerwona i zielona
- kilka łyżek oliwy
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Instrukcje
Tuńczyka umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Posypać solą i pieprzem.
Marchewki umyć, oskrobać, ściąć nać i rozłożyć na blaszce. Polać je odrobiną oliwy, posolić i piec w 200 stopniach 10-15 minut. Marchewki muszą być al dente.
Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i poukładać umyte i pokrojone w paski papryki a obok marchewki. Grilować z każdej strony po 2-3 minuty. Odłożyć na talerze a na patelnię położyć kawałki tuńczyka. Smażyć z każdej strony przez ok. 5 minut, tak aby środek był delikatnie różowy. Podawać od razu.
Wyglada bardzo apetycznie i az nie moge sie doczekac kiedy sama sobie przyrzadze podobne pysznosci 🙂