Chlebek bananowy fit
Składniki
- 6 bardzo dojrzałych bananów
- 300 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 6 suszonych daktyl
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- pół szklanki orzechów włoskich
- 140 g oleju kokosowego
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Instrukcje
Banany rozgnieść widelcem, dodać roztrzepane jajka, olej kokosowy, pokrojone daktyle i żurawinę, wymieszać. Do masy bananowej przesiać mąkę, sodę, dodać sól i cynamon. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przelać do podłużnej formy wyłożonej papierem. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 min do suchego patyczka.
Wyszedł przepyszny!!
Hej, planuję upiec dziś wieczorem, ale mam pytanie – jakie masz wymiary keksówki? 🙂
Przepraszam za późną odpowiedź. Keksówka ma wymiary 35 x 12 cm. Pozdrawiam.
Robiłam kilka razy jest przepyszne!!! Dodaje jeszcze gorzkie kako 🙂