Chłodnik litewski
Składniki
- 3-4 młode buraki z botwinką
- 500 ml maślanki lub kefiru
- 500 g jogurtu greckiego
- 1 pęczek rzodkiewek
- 3 ogórki gruntowe
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól i świeżo zmielony pieprz
- do podania: jajka ugotowane na twardo
Instrukcje
Buraki obrać, przekroić na pół, włożyć do garnka razem z pokrojonymi łodygami i ładnymi listkami. Zalać wodą i gotować, aż będą miękkie. Ostudzić. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce razem z rzodkiewką. Koper i szczypiorek pokroić. Zimne buraki wyjąć, zetrzeć na tarce i wrzucić z powrotem do garnka. Wlać maślankę lub kefir oraz jogurt, dodać starte warzywa, koper, szczypiorek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki i chłodzić 2-3 godziny. Podawać z ugotowanym jajkiem.