Deser z białą i gorzką czekoladą
Składniki
- 2 serki mascarpone
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 tabliczki grzkiej czekolady
- 400 ml słodkiej smietany 30%
- ok. 10 pokruszonych herbatników
- 2 łyżki cukru pudru
- maliny i borówki
Instrukcje
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodając do każdej po 2 łyżeczki śmietanki i mieszamy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem z 2 łyżeczkami cukru pudru. Dzielimy na 3 części. Mascarpone chwilę miksujemy, dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy wystudzoną, białą czekoladę, a do drugiej ciemną. Delikatnie mieszamy. Do każdego kremu dodajemy część bitej śmietany i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Do pucharków wsypujemy pokruszone herbatniki, wykładamy krem z białej czekolady, następnie z ciemnej. Dekorujemy ostatnią częścią bitej śmietany i owocami.