Domowa granola
Pyszna, domowa i co najważniejsze zdrowa granola czyli miks orzechów, płatków owsianych, pestek i suszonych owoców. Idealna na śniadanie, podwieczorek a nawet kolację. Z jogurtem naturalnym, owocami lub sama jako przekąska. Polecam, bo robi się ją bardzo szybko a smakuje dużo lepiej niż kupne mieszanki.
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1 1/2 szklanki orzechów ( włoskie, laskowe, nerkowce)
- 1/2 szklanki migdałów
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki siemienia lnianego3 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego ( ewentualnie masła )
- pół szklanki rodzynek, suszonej żurawiny lub innych owoców (może być mix)
- 4 duże łyżki miodu
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju kokosowego
Instrukcje
Suche składniki oprócz suszonych owoców, mieszamy ze sobą w dużej misce, dodajemy miód i olej kokosowy i całość bardzo dokładnie mieszamy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy równomiernie granolę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok. 30 minut. Co 10 minut mieszamy płatki, aby się równomiernie upiekły na złoty kolor i uważamy, żeby się nie przypaliły. Upieczoną granolę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy rodzynki lub inne suszone owoce. Przechowujemy w papierowej torbie lub słoiku.