Dyniowe kluski leniwe z sosem śliwkowym
Składniki
- Leniwe:
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 szklanka puree z dyni
- ok. 2 szklanki mąki +mąka do podsypywania
- 1 jajko
- Sos śliwkowy:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- 8 dojrzałych śliwek
Instrukcje
Ser i puree z dyni przełożyć do miski, dodać jajko i zmiksować blenderem. Dodać połowę mąki, wymieszać łyżką a następnie wyrabiać ciasto ręką, dodając pozostałą mąkę. Ciasto będzie się odrobinę kleiło. Na stolnice wysypać trochę mąki, urywać kawałki ciasta i formować wałeczki. Ostrym nożem kroić kawałki jak na kopytka i wrzucać na posolony wrzątek. Gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia.
Sos śliwkowy:
Na patelni roztopić masło, wrzucić odpestkowane i pokrojone na ćwiartki śliwki. Dodać cukier i cynamon i smażyć kilka minut, aż się częściowo rozpuszczą.
Kluski polać sosem. Podawać z jogurtem greckim i szczyptą cynamonu.
Ciekawe połączenie smaków 🙂 Mocno jesienne danie 🙂