Kluski z ricotty ze szpinakiem i parmezanem (Gnudi)
Delikatne kluseczki z ricotty, ze szpinakiem i parmezanem. Idealne w zestawieniu z oliwą czosnkową i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, natomiast dla małych smakoszy z odrobiną rozpuszczonego masełka. Coś wspaniałego!
Składniki
- 250 g ricotty
- 250 g szpinaku baby
- 50 g sera parmezan lub grana padano
- 2 jajka
- 8-10 łyżek mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania
- 1 łyżka masła
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ser parmezan lub grana padano do posypania
Instrukcje
Szpinak umyć, osuszyć i wrzucić na rozpuszczone masło. Chwilę dusić, odparować, a następnie zmiksować blenderem. Do naczynia ze szpinakiem dodać ser ricotta, starty parmezan, jajka oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Ciasto ma wyjść dosyć gęste ale klejące. W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Na stolnicę wysypać kilka łyżek mąki, wyłożyć ciasto i uformować wałeczek, podsypując mąką tak, żeby się nie kleiły. Kroić nożem kluseczki wielkości kopytek i wrzucać do gotującej się wody. Gotować partiami ok. 5 minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć, aby czosnek się delikatnie zrumienił. Gotowe kluseczki polać oliwą czosnkową, posypać startym serem oraz dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.