Nachos grande
Składniki
- 1 opakowanie Nachos
- 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chilli
- ser starty np. gouda do posypania
- kwaśna śmietana
- Dip guacamole
- 2 awokado
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodać mięso i smażyć kilka minut. Paprykę pokroić w kostkę, papryczkę chilli przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w paseczki, wrzucić razem z pomidorami z puszki i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Dodać odcedzoną czerwoną fasolę i doprawić solą oraz pieprzem. Do miseczek wyłożyć nachosy, polać sosem, posypać serem i włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika lub mikrofalówki, żeby ser się rozpuścił. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i guacamole.
Guacamole:
awokado rozgnieść widelcem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać.