Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki
- Farsz:
- 500 g świeżego szpinaku
- 250 g sera półtłustego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sos pomidorowy:
- 3 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki oregano
- sól i świeżo zmielony pieprz
- Ciasto naleśnikowe:
- 3 jajka
- 1 1/3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
- 3 łyżki oleju + olej do smażenia
- szczypta soli
- Dodatkowo: ser mozzarella lub inny, dowolny starty na wierzch
Instrukcje
Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączenia się składników. Odstawić na pół godziny.
W tym czasie przygotować farsz. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony czosnek, przesmażyć i dodać umyty i pokrojony szpinak. Dusić, aż zmniejszy swoją objętość. Odstawić z ognia, lekko ostudzić i dodać jogurt oraz rozgnieciony widelcem ser. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Sos pomidorowy:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić kilka minut, dodać zmiksowane pomidory oraz przyprawy. Gotować kilka minut.
Na patelnię teflonową wlać łyżkę oliwy, nałożyć porcję ciasta naleśnikowego i rozlać na całej patelni. Po minucie odwrócić, jak się zarumieni przełożyć na talerz. Nałożyć kolejną porcję ciasta, już bez potrzeby wlewania oleju. Usmażone naleśniki posmarować farszem, zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem, posypać serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Odkąd odkryłam przepis na naleśniki w takiej wersji to bardzo często je przyrządzam. Moja rodzina je uwielbia i dzieci zawsze proszą o dokładkę. Ja podaję je głównie na obiad, ale myślę, że sprawdzi się również na kolację. Nowe smaki zachęciły mnie do eksperymentowania w mojej kuchni 🙂