Parowce czyli kluski na parze
Składniki
- pół kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 30 g drożdży
- szczypta cukru
- 3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
Instrukcje
W dużym kubku lub naczyniu robimy rozczyn z mleka, drożdży i cukru. Dokładnie mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie mieszamy z mąką, jajami i solą, a następnie dokładnie wyrabiamy. Ciasto musi być sprężyste i odchodzić od miski. Na koniec dodajemy roztopione masło. Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości pączków i układamy na stolnicy obsypanej mąką i znowu czekamy aż odrobinę podrosną. W garnku gotujemy wodę, przykrywamy garnek gazą lub lnianą ściereczką, związujemy tasiemką lub sznurkiem i układamy nasze parowce, około 3-4 sztuki w zależności od wielkości. Przykrywamy drugim garnkiem lub miską i gotujemy na parze około 10 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, na słodko: jogurt, owoce, bita śmietana, masło z cukrem i cynamonem lub z sosem pieczeniowym. Smacznego!