
Pieczony kurczak w ziołach
Składniki
- 2 podudzia, 2 piersi z kurczaka
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 gałązki majeranku
- 3 gałązki oregano
- 1 gałązka estragonu
- kilka listków bazyli
- kilka listków melisy cytrynowej
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 cytryna
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy
Instrukcje
Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem, polać oliwą i natrzeć ziołami, połową soku z cytryny, 4 pokrojonymi ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Włożyć kawałki kurczaka do naczynia żaroodpornego, dołożyć cebulę pokrojoną w piórka, kawałki cytryny oraz 2 ząbki czosnku w łupinach. Piec około 60 minut, polewając co jakiś czas sosem utworzonym podczas pieczenia. Podawać z ulubioną sałatką. Smacznego!