Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Składniki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ugotowane na półmiękko jaja
- 2 garście dowolnej sałaty: rzymskiej, roszponki, listki młodej botwinki
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- pół ogórka
- ok. 10 zielonych oliwek
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki miodu
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek i koperek do posypania
- grzanki do podania
Instrukcje
Sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy do 2 miseczek. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonego pomidora, ogórka, pokrojoną cebulę oraz oliwki. Tuńczyka odsączamy, dodajemy do sałatki, dekorujemy jajkami pokrojonymi w ćwiartki i posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę mieszamy, sosem polewamy sałatki. Podajemy z grzankami. Smacznego!