Sernik nowojorski
Składniki
- 150 g herbatników lub ciastek zbożowych
- 70 g masła
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 4 jaja
- 250 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- miąższ z jednej laski wanilii
- 200 ml śmietany kremówki
- Polewa śmietanowa:
- 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Instrukcje
Wszystkie składniki uprzednio wyjąć z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Spód zewnętrzny tortownicy owinąć dokładnie kilka razy folią aluminiową, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli włożony do innej foremki wypełnionej wodą.
Ciasteczka i masło zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy.
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować i wyłożyć na spód z ciastek. Tortownicę włożyć do większej formy wypełnionej wrzącą wodą do połowy tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec około 80 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, wymieszać ze sobą wszystkie składniki polewy śmietanowej i ostrożnie posmarować nią wierzch sernika. Włożyć ponownie do jeszcze ciepłego piekarnika na około 15 minut, aby polewa się ścięła. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Podawać schłodzony.