Śledzie po kaszubsku
Składniki
- 500 g śledzi z zalewy lub z oleju
- 2 cebule
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 6 suszonych śliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki octu
- łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 3 łyżki ketchupu
- 10 łyżek oleju
Instrukcje
Śledzie odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy w 2 cm kawałki.
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, smażymy chwilę, dodajemy przyprawy oraz cukier. Następnie dodajemy pokrojone śliwki, a po chwili ocet, koncentrat i ketchup. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i dusimy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Pokrojone śledzie układamy warstwowo w słoiku na przemian z sosem i chłodzimy w lodówce.