Tagliatelle ze szpinakiem, gorgonzolą i pomidorkami
Składniki
- 250 g szpinaku (może być mrożony)
- 200 g gorgonzoli
- szklanka słodkiej śmietany
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- około 10 pomidorków koktajlowych lub kilka dużych, pokrojonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- płatki ostrej papryki
- makaron tagliatelle
Instrukcje
Makaron tagliatelle gotujemy al dente. W trakcie gotowania makaronu robimy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę, chwile później pokrojony czosnek i szpinak. Jeśli mamy mrożony, musimy go najpierw rozmrozić, najlepiej w osobnym rondelku lub mikrofalówce. Chwilkę smażymy aż szpinak zmniejszy swoją objętość i dodajemy śmietankę oraz ser. Po rozpuszczeniu sera dodajemy świeżo zmielony pieprz i ewentualne sól, ale najpierw musimy sprawdzić czy jest taka potrzeba, ponieważ ser jest słony. Na końcu dodajemy pomidorki i oliwę z oliwek. Po 2 minutach wrzucamy ugotowany, gorący makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy z kawałkiem sera, posypane płatkami ostrej papryki i świeżo zmielonym pieprzem.