Tortilla z chili con carne
Składniki
- 4 tortille
- 1 awokado
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 listki sałaty
- ugotowany ryż
- Chili con carne:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 kolorowe papryki
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- przyprawy: słodka papryka, ostra papryka lub płatki chilli, kumin rzymski, oregano i cukier
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Instrukcje
Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy mięso oraz przyprawy i smażymy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojone papryki, po kilku minutach wrzucamy pomidory z puszki oraz odcedzoną kukurydzę i fasolę. Dusimy wszystko ok. pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tortille podgrzewać na suchej patelni teflonowej z każdej strony, aż będą lekko zarumienione. Na każdy placek położyć liść sałaty, łyżke ryżu oraz chilli con carne. Pokroić awokado i pomidorki i ułożyć na mięsie. Podawać od razu.