Zielone placuszki szpinakowe
Niesamowicie zielone, zdrowe i szybkie placuszki, idealne dla dzieci na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Sprawdzą się w wersji na słodko lub na słono. Gorąco polecam!
Składniki
- 150 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Instrukcje
Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu lub blenderze kielichowym i zmiksować na gładką masę. Konsystencja powinna być gęstej śmietany. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem, nakładać łyżką ciasto formując kółka i smażyć z każdej strony na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami np. na słodko z owocami i dżemem lub na słono z białym serkiem i łososiem. Smacznego!
a może placuszki twarogowe?
O jacie! :)) Extra placuszki, Oo! jak bardzo mi się podobają, koniecznie wypróbuję! Zielone placuszki racuszki ze szpinakiem – wyglądają fit pięknie 🙂 Dzięki za inspirację 😉